Business Maestro muzikale leiderschapstrainingen

24 januari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Dirigent Marcel Geraeds laat met zijn Business Maestro leiderschapstrainingen deelnemers de kunst ervan ervaren door het dirigeren van een orkest. Geraeds die ook betrokken is bij het populaire tv-programma Maestro gebruikt daarbij muziek als spiegel. Hij wil cursisten daarmee inspireren om een diepere laag van leiderschap te ontwikkelen.

business maestro leiderschapstrainingen dirigent Marcel Gerareds

Dirigeren als de oermetafoor voor leiderschap

Klarinettist en veelgevraagd dirigent Marcel Geraeds ontwikkelt vanuit ArtfullyMinded Consultancy verschillende leiderschapstrainingen. Hierbij gebruikt hij de relatie tussen dirigent en orkest als metafoor voor leidinggeven in een organisatie.
Het is niet zo vreemd dat het dirigeren van een orkest als de oermetafoor voor leiderschap wordt gezien. Als leider overziet de dirigent vanuit de partituur de volledige ontwikkeling van alle instrumenten. De dirigent kent het plan en weet waar hij samen met de orkestleden heen wil. Geraeds: ”De partituur, het plan, is slechts het uitgangspunt voor de weg die hij met het orkest moet afleggen. Eenmaal samen op weg moet de dirigent goed naar de muzikanten luisteren en hen ook aanvoelen.” Geraeds vervolgt: “Zonder woorden weet een dirigent feedback te geven, niet alleen met zijn dirigeerstok maar ook via subtiele bewegingen met zijn lichaam en mimiek. De dirigent zorgt zo telkens weer voor duidelijkheid.”  

Vertrouwen winnen om tot topprestaties te komen

Voordat de dirigent zijn muzikanten kan laten excelleren moet hij ruim daarvoor eerst het vertrouwen winnen. Dan pas kan hij het maximale uit het orkest halen. Geraeds: “Een dirigent moet om het maximale uit de musici te halen telkens barrières slechten. Barrières die hij natuurlijk wel telkens weer moet horen én zien. De dirigent zit daarbij er weliswaar bovenop maar dwingt tegelijkertijd niet af. Hij schept ruimte om zo het orkest tot een topprestatie te laten komen.”

“Bij het aansturen van een team is de balans tussen hoofd, lichaam en gevoel essentieel. Als er daar balans tussen is, kan je als leidinggevende ook intuïtieve beslissingen nemen.”

Ambacht, creativiteit en originaliteit

Het aansturen van een orkest vereist volgens Geraeds kennis en ervaring en tegelijkertijd creativiteit en originaliteit. Geraeds: “Tijdens de leiderschapstraining leren deelnemers over het proces achter deze elementen en trekken we de parallel met de eigen organisatie. Bij het aansturen van een team is de balans tussen hoofd, lichaam en gevoel essentieel. Als er daar balans tussen is, kan je als leidinggevende ook intuïtieve beslissingen nemen.”
Business Maestro gaat dan over de kunst van het leiderschap en richt zich tegelijkertijd op persoonlijke ontwikkeling.

Dirigent en klarinetist Marcel Geraeds geeft samen met Stephanny Turton Kat en Thierry Maes de Business Maestro Leiderschapstrainingen

Muziek als spiegel

Boeken over management en leiderschap zijn er natuurlijk te over. Deze vinden gretig aftrek omdat leidinggevenden graag een volgende stap willen zetten, ook in hun leidinggevende vaardigheden. Geraeds: “Als leidinggevende kun je ook een volgende stap zetten door op zoek te gaan naar betekenis en zelfbewustzijn. Die vormen volgens mij de essentie van het leiderschap.” Geraeds ziet dirigeren dan ook niet alleen als een ambacht maar vooral als onderdeel van de persoonlijkheid. Geraeds: “De muziek van de musici vormt bij het dirigeren daarbij de meest directe en eerlijke spiegel van zowel je acties als persoonlijkheid.”

“Samen zijn wij in staat de onderstroom van een leider, een team of een organisatie in beeld te brengen en het geleerde te implementeren in de organisatie.”

Business Maestro leiderschapstrainingen: meerdere programma’s

Business Maestro biedt meerdere programma’s aan. Tijdens de uitgebreide driedaagse training zijn de deelnemers twee dagen eerst met een strijkkwartet in de weer om vervolgens af te sluiten met een symfonieorkest met publiek erbij. Ook is er een eendaagse cursus die een introductie vormt op het uitgebreidere Business Maestro programma.
Daarnaast biedt Business Maestro kortere half daagse workshops die zijn gericht op authentiek leidinggeven. Daarin is er aandacht voor de bijzondere communicatie tussen team en leider. Ook hierbij staat de metafoor van symfonieorkest, de musici en de dirigent centraal. Geraeds: ”De programma’s van Business Maestro doe ik samen met Stephanny Turton Kat en Thierry Maes. De bijdrage van Stephanny op persoonlijk gebied is onmisbaar. Wanneer men op zoek gaat naar de onbewuste bijdrage van je lichaam en houding, dan zijn haar inzichten van onschatbare waarde. Thierry is een grootmeester op verandermanagementgebied en voelt feilloos aan wat er gebeuren moet in een organisatie. Samen zijn wij in staat de onderstroom van een leider, een team of een organisatie in beeld te brengen en het geleerde te implementeren in de organisatie.”

  • Kijk voor meer informatie op de website van Business Maestro
  • En voor meer informatie over dirigent en entrepreneur Marcel Geraeds hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *