Muziek helpt bij herstel van stress: genre doet er weinig toe, kenmerken wel

29 januari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De onderzoeksresultaten van psycholoog en muziekwetenschapper Krisna Adiasto laten zien dat het genre van de muziek die we kiezen om van stress te herstellen niet doorslaggevend is. Wél lijken bepaalde kenmerken de sleutel te zijn om tot stressverlichting met muziek te komen. Adiasto, die op 29 januari zijn proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit, ontdekte dat zowel rustige nummers in majeur modus als nummers in mineur modus met een gematigde energie bijdragen aan stressherstel.

muziek herstel stress muziek helpt bij stressherstel
Muziek kan helpen bij het herstel van stress. Het genre is minder belangrijk. Wel kunnen bepaalde kenmerken de sleutel zijn om tot stressverlichting te komen

Muziek kan voor stressvermindering zorgen

In onze maatschappij waarin langdurige stress tal van gezondheidsproblemen kan veroorzaken is het belangrijk naar een goede manier te zoeken om stress te verlichten. Naast sporten, yoga, mediteren, zorgt het luisteren naar muziek voor veel mensen voor ontspanning. Om meer inzicht te krijgen welk muziekgenre of welke toonsoort en tempo in muziek bijdraagt aan het herstel van stress, hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen daar onderzoek naar gedaan.

Onderzoek naar effecten van muziek op stressherstel

Adiasto onderzocht samen met zijn collega’s welke soort muziek het beste helpt bij het herstellen van stress en ook waarom. 470 deelnemers met verschillende nationaliteiten kregen de vraag voorgeschoteld welke nummers ervoor zorgen dat zij zich beter gaan voelen na stress. Adiasto daarover: “De antwoorden die we kregen waren verrassend’. Hij vervolgt: “Als je naar eerder onderzoek kijkt, zou je denken dat mensen klassieke muziek kiezen, maar het ging van hardstyle tot klassiek en van soundtracks tot ambiente muziek.” 

Stressherstellende muziek heeft gemeenschappelijke kenmerken

De onderzoekers stelden aan de hand van de antwoorden een lijst van 1296 nummers samen. Aan de hand daarvan ontdekten de wetenschappers dat stressherstellende nummers een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Adiasto deelt ze in twee groepen in: rustige nummers in majeur modus en nummers in mineur modus die een gematigde energie hebben.

Het nummer Memories van Maroon 5 is een goed voorbeeld van een rustig nummer in majeur modus

Muziek in majeur: positief en opgewekt

Muziek in een majeur toonsoort klinkt over het algemeen meestal positief en opgewekt. De majeur toonsoort die ook wel ‘grote terts’ wordt genoemd zorgt voor een ‘open’ karakter. De onderzoekers geven voorbeelden van majeur nummers: Memories van Maroon 5 en Take Me Home, Country Roads van John Denver.

Het nummer Nothing Else Matters van Metallica is een voorbeeld van mineur toonsoort met een gematigde energie.

Muziek in mineur met gematigde energie

Nummers in mineur modus die gematigd energiek zijn doen het ook goed bij de reductie van stress. Muziek in de mineur toonsoort, ook wel ‘kleine terts’ genoemd, klinkt meestal donker en melancholiek. Voorbeelden zijn het nummer Nothing Else Matters van Metallica en Shape of You van Ed Sheeran. De muzikanten voeren dit soort nummer vaak uit in de toonsoort E, met een gematigd tempo in 4/4-maat. 

Experiment met stressvolle taak

De onderzoekers lieten tweehonderd mensen online een stressvolle taak met timer uitvoeren. Na de taak luisterden de deelnemers tien minuten lang naar muziek. Dat kon muziek zijn die de onderzoekers zelf uitkozen op basis van de eerdere categorieën, ook kon het zelfgekozen muziek zijn óf willekeurige muzikale tonen. “Mensen die luisterden naar de nummers die wij hadden gekozen of naar hun eigen muziek, herstelden sneller van hun stressgevoel dan de groep mensen die naar willekeurige muzikale tonen luisterden”, zegt Adiasto. “Volgens ons komt dat doordat eigen muziek en de door ons gekozen muziek leidt tot cognitieve afleiding, waardoor stress sneller afneemt. De zelfgekozen nummers gaan daarnaast samen met positieve emoties, wat ook een gunstig effect heeft op de afname van stress.”

Aanbevelingen voor keuze muziek om stress te verminderen

Hoewel het onderzoek van Adiasto en collega’s laat zien dat luisteren naar muziek op zichzelf dus een positief effect effect heeft op het stressherstel, blijft Adiasto voorzichtig met het doen van concrete aanbevelingen. Volgens hem is muziek namelijk enorm persoonlijk. Het kan zo zijn dat een nummer niet binnen de twee categorieën past, maar toch heel goed voor iemand werkt. Dat kan volgens de onderzoeker zijn omdat de persoon in kwestie heel prettige associaties heeft bij een nummer. Zelf ontspant de promovendus het beste bij klassieke muziek.

Bron: Radboud Universiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
in de nieuwsbrief

Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

Signia komt met oortjes uit waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat stigma zit aan deze oortjes niet. De fabrikant denk hier dan ook meer mensen met een beginnend gehoorverlies mee te kunnen aanspreken.

burn-in van luidspreker en hoofdtelefoon inspelen
in de nieuwsbrief

Burn-in van hoofdtelefoons en luidsprekers: een multidimensionele kijk

Onder audiofielen doet zich op sociale media met regelmaat de discussie voor over de mogelijke effecten van ‘burn-in’ van hoofdtelefoons, oortjes en luidsprekers. Emilian Kalchev heeft zich in deze materie verdiept en dit jaar er een artikel over gepubliceerd in ‘Cureus’. Daarbij werpt hij een blik op de complexe fysiologie van het oor en de psychologie van de waarneming van geluid.

functie neurien hummen fluiten column brechtje roos
in de nieuwsbrief

De buitenfluiter, gek of gezond? | Column

Er wordt aardig wat af geneuried, gefloten en gehumd. Wat maakt dat we dit doen? Is het gek of gezond? Lees hier de mijmeringen van Brechtje Roos.

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op
in de nieuwsbrief

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op

Nieuw onderzoek van het Turku PET Centre in Finland laat zien dat muziek vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties in verschillende culturen oproept. De invloed van emoties die muziek in ons lichaam te weeg brengt, blijkt dan ook universeel.