Prikkelarm concert tijdens Rewire festival

7 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op 10 september vindt tijdens het Rewire festival een prikkelarm concert plaats. Het concert is bij te wonen in het Korzo theater in Den Haag. De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian verzorgt de presentatie. Tijdens het concert staat het geluidsvolume lager, is er geen flitsende lichtshow en ook zijn er minder bezoekers dan normaal aanwezig. Om tot rust te kunnen komen is er een stilteruimte in het theater beschikbaar. Het concert is bedoeld voor mensen met een lagere tolerantie voor prikkels of die een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten.

prikkelarm concert rewire den haag korzo theater

Prikkelgevoeligheid

Veel mensen kunnen genieten van harde muziek, spetterende lichtshows en hossende massa’s op hun heen. Dit geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn flink wat mensen die een veel lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Zijn kunnen overprikkeld raken door een te veel aan geluid, fel of onrustig licht, drukte, aanraking door anderen, maar ook sterke geuren. Daarnaast zijn er ook mensen die overgevoelig zijn voor harde geluiden door problemen met hun gehoor. Dat doet zich vaak ook voor bij mensen met tinnitus. Bij overgevoeligheid voor harde geluiden door gehoorproblemen spreekt men van hyperacusis.

Beleving centraal

Omdat de ‘beleving’ vandaag de dag centraal staat, krijgen bezoekers in theaters en ook soms in musea een veelheid aan zintuigelijke prikkels aangeboden. Wat voor de een prima is kan voor de ander te veel zijn en tot overprikkeling leiden. Mensen met prikkelgevoeligheid kunnen ook daar flinke last ondervinden van de overdaad aan prikkels en zulke locaties gaan vermijden.

Prikkelarm cultuuraanbod voor inclusiviteit

Natuurlijk is het belangrijk dat ook mensen met een overgevoeligheid voor prikkels kunnen genieten van een concert of theatervoorstelling. Dat past natuurlijk goed in een inclusieve samenleving. Stichting Onbeperkt Genieten zet zich daarvoor in. De stichting brengt de noodzaak van een prikkelarm cultuuraanbod onder de aandacht bij culturele organisaties, theatermakers, muzikanten, sociale organisaties én natuurlijk bij bezoekers.

prikkelarm concert rewire andrius arutiunian korzo den haag
De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian oresenteert ‘Seven Common Ways’ tijdens prikkelarm concert

Eerste prikkelarme concert

In Den Haag vindt op 10, 11, 12 en 18 september het jaarlijkse internationale Rewire festival plaats. Tijdens het festival zal ook het eerste prikkelarme concert plaatsvinden. Het concert wordt gehouden op 10 september in het Korzo theater in Den Haag. De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian zal daar ‘Seven Common Ways’ presenteren.
Het nieuwe stuk dat een hypnotische geluidswereld ten gehore brengt, wordt uitgevoerd door Helena Basilova and Keiko Shichijo. Het stuk brengt de complexe relatie tussen dissonantie, stemming en tijd naar voren. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Rewire Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *