Prikkelarm concert tijdens Rewire festival

7 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op 10 september vindt tijdens het Rewire festival een prikkelarm concert plaats. Het concert is bij te wonen in het Korzo theater in Den Haag. De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian verzorgt de presentatie. Tijdens het concert staat het geluidsvolume lager, is er geen flitsende lichtshow en ook zijn er minder bezoekers dan normaal aanwezig. Om tot rust te kunnen komen is er een stilteruimte in het theater beschikbaar. Het concert is bedoeld voor mensen met een lagere tolerantie voor prikkels of die een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten.

prikkelarm concert rewire den haag korzo theater

Prikkelgevoeligheid

Veel mensen kunnen genieten van harde muziek, spetterende lichtshows en hossende massa’s op hun heen. Dit geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn flink wat mensen die een veel lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Zijn kunnen overprikkeld raken door een te veel aan geluid, fel of onrustig licht, drukte, aanraking door anderen, maar ook sterke geuren. Daarnaast zijn er ook mensen die overgevoelig zijn voor harde geluiden door problemen met hun gehoor. Dat doet zich vaak ook voor bij mensen met tinnitus. Bij overgevoeligheid voor harde geluiden door gehoorproblemen spreekt men van hyperacusis.

Beleving centraal

Omdat de ‘beleving’ vandaag de dag centraal staat, krijgen bezoekers in theaters en ook soms in musea een veelheid aan zintuigelijke prikkels aangeboden. Wat voor de een prima is kan voor de ander te veel zijn en tot overprikkeling leiden. Mensen met prikkelgevoeligheid kunnen ook daar flinke last ondervinden van de overdaad aan prikkels en zulke locaties gaan vermijden.

Prikkelarm cultuuraanbod voor inclusiviteit

Natuurlijk is het belangrijk dat ook mensen met een overgevoeligheid voor prikkels kunnen genieten van een concert of theatervoorstelling. Dat past natuurlijk goed in een inclusieve samenleving. Stichting Onbeperkt Genieten zet zich daarvoor in. De stichting brengt de noodzaak van een prikkelarm cultuuraanbod onder de aandacht bij culturele organisaties, theatermakers, muzikanten, sociale organisaties én natuurlijk bij bezoekers.

prikkelarm concert rewire andrius arutiunian korzo den haag
De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian oresenteert ‘Seven Common Ways’ tijdens prikkelarm concert

Eerste prikkelarme concert

In Den Haag vindt op 10, 11, 12 en 18 september het jaarlijkse internationale Rewire festival plaats. Tijdens het festival zal ook het eerste prikkelarme concert plaatsvinden. Het concert wordt gehouden op 10 september in het Korzo theater in Den Haag. De Armeens-Litouwse componist Andrius Arutiunian zal daar ‘Seven Common Ways’ presenteren.
Het nieuwe stuk dat een hypnotische geluidswereld ten gehore brengt, wordt uitgevoerd door Helena Basilova and Keiko Shichijo. Het stuk brengt de complexe relatie tussen dissonantie, stemming en tijd naar voren. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Rewire Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

apparaatje geluid beter slapen
Gezondheid

Dieper en beter slapen door geluid

Slaaponderzoeker dr. Lucia Talamini van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt een apparaatje dat door geluidspulsjes voor een diepere en betere slaap zorgt. Het apparaatje dat nog in ontwikkeling is, houdt in de gaten in welk slaapstadium de drager ervan is. Zodra er sprake is van de zogeheten NON-REM slaap, zorgt het apparaatje ervoor dat de slaap veel dieper wordt.

basgeluiden zorgen ervoor dat we dansen
in de nieuwsbrief

Onhoorbare basgeluiden zetten aan tot dansen

Onderzoekers van de afdeling Psychologie, Neurowetenschappen en Gedrag van de McMaster Universiteit in Canada tonen aan dat onhoorbare basgeluiden er voor zorgen dat bezoekers meer dansen. Ze voerden hun onderzoek uit in het unieke onderzoekstheater ‘LIVElab’ van de McMaster Universiteit. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Current Biology.

spin gebruikt web als hoorhulpmiddel hoort via web
in de nieuwsbrief

Wielweb spin gebruikt web als hoorhulpmiddel

Spinnen uit de familie van wielwebspinnen blijken geluid op te vangen via hun web en kunnen zo geluiden waarnemen. Ondanks dat ze geen gehoororgaan hebben zoals mensen, kunnen ze door hun web als hoorhulpmiddel te gebruiken, toch trillingen opvangen en horen. Mogelijk kan deze nieuwe kennis gebruikt worden voor nieuwe technologische toepassingen zoals in hoortoestellen.

font lettertype op lp en cd beinvloedt verwachting muziek
in de nieuwsbrief

Lettertype op cd en lp beïnvloedt verwachting van muziek

Het ontwerp van de hoes van een lp of de voorkant een cd kan zo maar eens invloed hebben op de verwachtingen en de perceptie van de muziek die erop staat. Toch is er vrij weinig bekend hoe het ontwerp van een album dit beïnvloedt. Onderzoekers hebben daarom gekeken wat het effect is van het gebruikte lettertype op de verwachting van de luisteraar.