Boek de Muziekfabriek: over de impact opkomst en teloorgang van muziekzender TMF
Het boek de Muziekfabriek van mediawetenschapper Jaap Kooijman werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, laat een boeiend beeld zien van de impact opkomst en teloorgang van muziekzender The Music Factory (TMF). De muziekzender die in 1995 startte als het Nederlandse antwoord op MTV, had een flinke invloed op de muzikale horizon van jongeren in ons land. Ook suggereert de schrijver dat de uitgereikte TMF Awards de carrière van Nederlandse artiesten zoals Anouk en Marco Borsato aanzienlijk heeft beïnvloed. Op 6 februari zal het boek ‘De Muziekfabriek’ feestelijk worden gepresenteerd bij poppodium de Melkweg in Amsterdam.
The Music Factory Nederlandse tegenhanger MTV
TMF werd op initiatief van Lex Harding in 1995 als Nederlandse tegenhanger van MTV gelanceerd. MTV zond als eerste zender vanaf 1981 non stop videoclips uit. In een interview op NPO 1 geeft Kooijman aan dat TMF tot doel had om een specifieke doelgroep te creëren die interessant was voor adverteerders. Daarnaast moest de zender Radio 538 promoten. TMF groeide al snel uit tot een fenomeen onder jongeren. Dat lukte mede door muziekprogramma’s te make over specifieke genres, zoals hip-hop. Een genre dat toen nog geen podium had, zo geeft Kooijman tegenover NPO 1 aan.
TMF dichtbij belevingswereld Nederlandse jongeren
Mediawetenschapper Jaap Kooijman legt in zijn boek ‘De Muziekfabriek’ de onmiskenbare invloed van TMF op de Nederlandse popcultuur bloot. Hij laat zien dat TMF de popcultuur veel dichter bij de Nederlandse kijkers wist te brengen dan MTV. De zeer populaire vj’s als en Bridget Maasland en Fabienne de Vries waren daar mede debet aan: zij stonden dichtbij de belevingswereld van Nederlandse jongeren. Het ondertitelen van interviews met internationale artiesten droeg volgens Kooijman bij aan de toegankelijkheid van de zender.
Invloed op carrière Nederlandse artiesten en bands
Tv-zender TMF bood een podium aan zowel internationale als Nederlandse artiesten. Denk daarbij aan Anouk, Marco Borsato, Party Animals, Postmen en Kane. De TMF Awards die de zender uitreikte trokken ook internationale artiesten aan. Zo konden Nederlandse artiesten in dezelfde spotlights staan als grote buitenlandse bands. Kooijman veronderstelt dat het winnen van TMF-Awards de carrières van Anouk en Marco Borsato flink heeft beïnvloed. Die zouden zonder deze awards er mogelijk heel anders uitgezien hebben.
Einde TMF-tijdperk
Helaas kon TMF uiteindelijk niet opboksen tegen de opkomst van online mediaplatforms zoals YouTube. Dat leidde ertoe dat de zender in 2011 van de beeldbuis verdween. Desondanks zullen meerdere generaties met enige nostalgie terugdenken aan TMF. Een tv-zender die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vorming van de popcultuur.
Feestelijke presentatie boek De Muziekfabriek
Om dit popculturele tijdperk te eren, zal het boek De Muziekfabriek feestelijk worden gepresenteerd. Dat gebeurt op dinsdag 6 februari bij poppodium de Melkweg in Amsterdam. Een mooie gelegenheid om samen terug te kijken op de invloed van TMF op de Nederlandse popcultuur en de herinneringen aan een tijdperk dat onlosmakelijk verbonden is met de jeugd van velen.
Bronnen:
Website Universiteit Amsterdam (UVA)
NPO 1
Wikipedia
Geef een reactie