Goed gehoor draagt bij aan eetlust

2 november 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Bekend is dat het geluid dat ons voedsel maakt een belangrijke bijdrage levert aan onze smaak. Minder bekend is dat een goed gehoor bijdraagt aan onze eetlust. De smaak van een worst wordt voor een groot deel bepaald door het knakkende geluid op het moment dat we onze tanden erin zetten. Ook maken we een inschatting van de versheid aan de hand van het geluid dat een product maakt tussen onze tanden. Omgevingslawaai beïnvloedt ook onze smaak en dat zal zeker ook gelden voor een minder goed functionerend gehoor. Het verlies aan hoge tonen kan ervoor zorgen dat we voedsel als minder smaakvol beoordelen. Mogelijk is dat een factor die bijdraagt aan de verminderde eetlust bij een flink aantal ouderen.

goed gehoor draagt bij aan eetlust

Optimalisatie geluid etenswaar

Achter onze chips, koekjes en worstjes gaat een hele onderzoekswereld schuil. In laboratoria proberen ze uit te vinden hoe het geluid van onze etenswaar kan worden geoptimaliseerd. Door verschillende productiemethoden te gebruiken wordt gepoogd het geluid ervan zo smaakvol mogelijk te laten klinken.

Ook geluid etende anderen heeft invloed

Niet alleen het geluid dat voedsel maakt in onze eigen mond heeft invloed op de ingeschatte smaak, ook het geluid van eten tussen de tanden van een ander draagt daaraan bij. Wanneer we iemand anders een cracker of appel horen eten, maken we reeds een inschatting van de versheid.

Hoge tonen geven positieve bijdrage aan smaak

Uit onderzoek is gebleken dat versterking van de hoge tonen bijdraagt aan de ervaren versheid: Hoe meer hoge tonen hoe gunstiger de beoordeling. Wanneer het oor afgesloten wordt of gemaskeerd met lawaai, krijgt voedsel een lagere waardering. Verondersteld wordt dat het lawaai in een vliegtuig ook een flink negatieve invloed heeft op de daar uitgedeelde maaltijden. Passagiers beoordelen die in het algemeen als slecht. De sterksmakende voeding die de NASA aan astronauten mee geeft de ruimte in, heeft vermoedelijk ook daarmee te maken.

goed gehoor draagt bij aan eetlust

Bubbels….

Het geluid van de prik bij het inschenken van frisdranken, champagne en bier draagt ook bij aan de smaakperceptie. Wordt het geluid van de bubbels extra versterkt dan wordt ook de smaak ervan gunstiger beoordeeld.

Geluid van verpakking draagt ook bij

Niet alleen de beet tussen onze tanden, het geluid tussen onze kiezen en de bubbels in ons glas dragen bij aan een positieve beoordeling van de smaak, ook de verpakking doet ertoe. Wanneer we een lekker krakende zak chips in onze handen hebben, schatten we ook de inhoud als knapperiger in. Een bus met chips heeft dus al wat goed te maken nog voordat deze open is. Ook het ‘tssssssss’ geluid van het openen van een fles frisdrank draagt bij aan een positieve smaakwaarneming. En wat dacht je van het ‘plok’ geluid van de iconische Grolsch beugelfles? Bij heel wat bierdrinkers loopt het water hen al in de mond bij het horen van deze specifieke plok.

Plok Grolsch fles klinkt nog steeds hetzelfde

De beugel is overigens bedacht in 1897 nog lang voordat productmarketeers zich met het ontwerp van verpakkingen bezighielden. Grolsch heeft de beugelfles wijs genoeg altijd gekoesterd en op waarde geschat, ondanks dat onder andere door veranderde productiemethoden en standaardisering er voldoende redenen waren om hem uit het assortiment te halen. Bij Grolsch wisten ze wat de beugel zo waardevol maakt. Dat realiseerden zij zich ook toen de ontwikkelaars een ander materiaal voor het bekende rode afsluitringetje moesten kiezen. Daarbij werd goed nagegaan of de ‘plok’ nog wel klonk zoals eerst.

Aangename geluiden kunnen eetlust opwekken

Aangename geluiden kunnen onze eetlust ook opwekken. De keuze van achtergrondmuziek in een restaurant kan zo ook daar de smaak van cliënten beïnvloeden. Een stukje zalm zal een stuk fijner smaken op een terras met het ruizen van de zee op de achtergrond.

Verminderde eetlust bij ouderen: goed gehoor draagt bij aan eetlust

Ouderen willen nog weleens klagen over het gebrek aan eetlust. Langdurig te weinig voeding binnenkrijgen kan uiteindelijk leiden tot ondervoeding. In verpleeghuizen blijkt ruim een vijfde van de bewoners aan ondervoeding te leiden. Dat heeft natuurlijk weer een negatieve invloed op hun weerstand. Voor de oorzaken van ondervoeding bij ouderen worden flink wat mogelijke verklaringen aangedragen. Zo kan afhankelijkheid, depressie, eenzaamheid, ziekte, herstel na fracturen, kauw en slikproblemen, bijwerkingen van medicijnen (misselijkheid, braken), gebitsproblemen en een verminderde reuk en smaak tot ondervoeding leiden. In het rijtje wordt een verminderd gehoor echter zelden of nooit als mogelijke oorzaak genoemd. Dit terwijl de meeste (oudere) slechthorenden juist een verlies in de hoge tonen ervaren. Laten die hoge tonen nou net een positieve bijdrage leveren aan onze smaak. Een goed gehoor draagt dan ook bij aan een goede eetlust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
in de nieuwsbrief

Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

Signia komt met oortjes uit waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat stigma zit aan deze oortjes niet. De fabrikant denk hier dan ook meer mensen met een beginnend gehoorverlies mee te kunnen aanspreken.

burn-in van luidspreker en hoofdtelefoon inspelen
in de nieuwsbrief

Burn-in van hoofdtelefoons en luidsprekers: een multidimensionele kijk

Onder audiofielen doet zich op sociale media met regelmaat de discussie voor over de mogelijke effecten van ‘burn-in’ van hoofdtelefoons, oortjes en luidsprekers. Emilian Kalchev heeft zich in deze materie verdiept en dit jaar er een artikel over gepubliceerd in ‘Cureus’. Daarbij werpt hij een blik op de complexe fysiologie van het oor en de psychologie van de waarneming van geluid.

functie neurien hummen fluiten column brechtje roos
in de nieuwsbrief

De buitenfluiter, gek of gezond? | Column

Er wordt aardig wat af geneuried, gefloten en gehumd. Wat maakt dat we dit doen? Is het gek of gezond? Lees hier de mijmeringen van Brechtje Roos.

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op
in de nieuwsbrief

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op

Nieuw onderzoek van het Turku PET Centre in Finland laat zien dat muziek vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties in verschillende culturen oproept. De invloed van emoties die muziek in ons lichaam te weeg brengt, blijkt dan ook universeel.