Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op

1 februari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Nieuw onderzoek van het Turku PET Centre in Finland laat zien dat muziek vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties in verschillende culturen oproept. De invloed van emoties die muziek in ons lichaam te weeg brengt, blijkt dan ook universeel. Muziek is mogelijk ontstaan tijdens de evolutie van de menselijke soort om daarmee de sociale interactie en het gemeenschapsgevoel te bevorderen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op
Lichamelijke sensaties die muziek oproept, blijken in verschillende culturen gelijk

Lichamelijke sensaties door muziek

Muziek kan verschillende emoties oproepen zoals blijdschap, verdriet, angst of agressie. Dat kan zorgen voor sensaties in verschillende delen van ons lichaam. Een teder en droevig lied kan je bijvoorbeeld in het borstgebied raken. En wanneer je je favoriete nummer hoort, voel je waarschijnlijk de aandrang om erop te bewegen. De nieuwe Finse studie toont aan dat de lichamelijke reacties die muziek te weeg brengt vergelijkbaar zijn onder mensen met verschillende culturele achtergronden.  

Muziek activeert autonome zenuwstelsel

Muziek weet ons autonome zenuwstelsel te activeren. Het kan er zelfs voor zorgen dat we rillingen over onze rug krijgen. Onderzoeker Vesa Pukinen en hoofdauteur van het artikel legt uit dat mensen bijvoorbeeld vrolijke en dansbare muziek voelen in hun armen en benen. Tedere en droevige muziek voelen ze in ons borstgebied. Het onderzoek liet zien dat de emoties en samengaande lichamelijke sensaties die muziek oproept, vergelijkbaar waren bij zowel westerse als Aziatische luisteraars.

Professor Lauri Nummenmaa zegt over het onderzoek:”Bepaalde akoestische kenmerken van muziek werden geassocieerd met vergelijkbare emoties bij zowel westerse als Aziatische luisteraars. Muziek met een duidelijk ritme werd als blij en dansbaar beschouwd, terwijl dissonantie in muziek werd geassocieerd met agressiviteit. Omdat deze sensaties vergelijkbaar zijn in verschillende culturen, zijn door muziek opgewekte emoties waarschijnlijk onafhankelijk van cultuur en leren, en gebaseerd op aangeboren biologische mechanismen.”

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op

Muziek bevordert sociale interactie en gemeenschapszin

Putkinen vermoedt dat muziek is ontstaan tijdens de evolutie van de menselijke soort om daarmee de sociale interactie en het gemeenschapsgevoel te bevorderen. Dat zou dan gebeuren door de lichamen en emoties van de luisteraars te synchroniseren. Gesynchroniseerde houdingen, bewegingen en uitingen met de stem blijken een universeel teken van verbondenheid.

Samenwerking Finse en Chinese onderzoekers

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Aalto University in Finland en de University of Electronic Science and Technology of China (UESTC). De onderzoekers namen online vragenlijsten af. In totaal beoordeelden 1.500 westerse en Aziatische deelnemers de emoties en lichamelijke sensaties opgeroepen door westerse en Aziatische muziek.

Bron: Bodily maps of musical sensations across cultures, Vesa Putkinen, Xinqi Zhou, Xianyang Gan and Lauri Nummenmaa, PNAS, https://doi.org/10.1073/pnas.2308859121

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

verkeerslawaai vermindert positieve effecten groene omgeving
Gezondheid

Verkeerslawaai vermindert positief effect van natuurgeluiden aanzienlijk

In stedelijke gebieden, waar verkeerslawaai vaak dominant is, kunnen natuurlijke geluiden zoals vogelgezang ons welzijn op verrassende wijze verbeteren. Recente studies tonen aan dat blootstelling aan natuurgeluiden stress en angst kan verminderen, terwijl stedelijke geluiden zoals verkeer deze voordelen kunnen beperken.

muziektherapie bij dementie
Gezondheid

Muziektherapie: een krachtige tool voor het welzijn van mensen met dementie

Muziektherapie kan bij mensen met dementie helpen bij de aanpak van onbegrepen gedrag en een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van hun leven. Dat laat onderzoek zien van Anna-Eva Prick die als senior onderzoeker en docent verbonden is aan Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
in de nieuwsbrief

Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

Signia komt met oortjes uit waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat stigma zit aan deze oortjes niet. De fabrikant denk hier dan ook meer mensen met een beginnend gehoorverlies mee te kunnen aanspreken.

burn-in van luidspreker en hoofdtelefoon inspelen
in de nieuwsbrief

Burn-in van hoofdtelefoons en luidsprekers: een multidimensionele kijk

Onder audiofielen doet zich op sociale media met regelmaat de discussie voor over de mogelijke effecten van ‘burn-in’ van hoofdtelefoons, oortjes en luidsprekers. Emilian Kalchev heeft zich in deze materie verdiept en dit jaar er een artikel over gepubliceerd in ‘Cureus’. Daarbij werpt hij een blik op de complexe fysiologie van het oor en de psychologie van de waarneming van geluid.