Ongezonde leefstijl is slecht voor je oren

2 juli 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een ongezonde leefstijl is bijzonder slecht voor onze oren. Dat ongezond eten, (mee-)roken en stress negatieve effecten kan hebben op onze hart- en bloetvaten is inmiddels algemeen bekend. Minder bekend is dat het ook een slechte invloed heeft op ons gehoor. Van een gezonde leefstijl zoals met enige regelmaat eten van vette vis wordt ons hoorvermogen juist beter.

ongezonde leefstijl slecht voor gehoor

Roken en slechthorendheid

Bekend is dat door zuurstoftekort tot gehoorschade kan leiden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij de geboorte. Ook roken heeft een negatief effect op ons hoorvermogen. Roken kan zorgen voor een verslechterde zuurstofvoorziening van het gehoororgaan: de doorbloeding van kleine bloedvaatjes in het oor verslechterd. Ook de ophoping van giftige restproducten heeft mogelijk een negatieve invloed op ons hoorvermogen. Zowel rokers als meerokers kunnen zo last krijgen van gehoorschade. Daarbij geldt dat hoe groter de blootstelling aan rook hoe groter de gehoorschade. In tegenstelling tot gehoorschade door lawaai waardoor het gehoorverlies zich vooral in de hoge tonen manifesteert, zorgt roken voor een gehoorverlies in alle toonhoogtegebieden.  

Roken en werken in lawaai

Dat langdurig werken in lawaai en naar harde muziek luisteren tot gehoorschade kan leiden, is inmiddels wel algemeen bekend. Dat de kans op gehoorschade toeneemt als er ook nog eens bij gerookt wordt, is minder bekend. Rokers die in lawaai werken lopen meer risico op gehoorschade dan werknemers die alleen worden blootgesteld aan lawaai.

Voedingspatroon en gehoor

Overmatige consumptie van ‘foute’ vetten kan het cholesterolniveau in ons bloed verhogen. Hierdoor kunnen er vrije radicalen ontstaan. Vermoed wordt dat dit kan leiden tot een verslechtering van ons hoorvermogen. Dit zou komen doordat het de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar het binnenoor belemmert.

Te veel suikers en koolhydraten verhoogd risico op ouderdomsslechthorendheid

Wanneer we erg veel koolhydraten en suikers eten en zo meer calorieën binnenkrijgen dan dat we nodig hebben voor de verbranding, zet ons lichaam die om in vetten. Zo krijgen we te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een te hoge waarden hiervan een hoger risico van ouderdomsslechthorendheid met zich meeneemt. Ook gaat slechthorendheid vaak samen met diabetes.

Stress mogelijk negatief effect op gehoor

Waarschijnlijk heeft ook stress een negatieve invloed op ons gehoor. Hier is nog geen hard bewijs voor, maar het lijkt erop dat ons gehoor bevattelijk is voor gehoorschade en ook tinnitus wanneer we lange tijd stress ervaren. Lawaai heeft mogelijk ook sneller een schadelijk effect op ons gehoor als we gestrest zijn.

vette vis goed voor gehoor

Gezond vetten beschermen ons gehoor

Gezonde vetten zoals die in vette vis zitten en ook een gezond dieet kunnen het gehoor juist beschermen tegen aftakeling. Ook blijkt dat van magnesium een beschermende werking uit kan gaan op het gehoor en dat tekorten van sommige vitaminen tot een vermindering van het gehoorvermogen kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)