Ongezonde leefstijl is slecht voor je oren

2 juli 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een ongezonde leefstijl is bijzonder slecht voor onze oren. Dat ongezond eten, (mee-)roken en stress negatieve effecten kan hebben op onze hart- en bloetvaten is inmiddels algemeen bekend. Minder bekend is dat het ook een slechte invloed heeft op ons gehoor. Van een gezonde leefstijl zoals met enige regelmaat eten van vette vis wordt ons hoorvermogen juist beter.

ongezonde leefstijl slecht voor gehoor

Roken en slechthorendheid

Bekend is dat door zuurstoftekort tot gehoorschade kan leiden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij de geboorte. Ook roken heeft een negatief effect op ons hoorvermogen. Roken kan zorgen voor een verslechterde zuurstofvoorziening van het gehoororgaan: de doorbloeding van kleine bloedvaatjes in het oor verslechterd. Ook de ophoping van giftige restproducten heeft mogelijk een negatieve invloed op ons hoorvermogen. Zowel rokers als meerokers kunnen zo last krijgen van gehoorschade. Daarbij geldt dat hoe groter de blootstelling aan rook hoe groter de gehoorschade. In tegenstelling tot gehoorschade door lawaai waardoor het gehoorverlies zich vooral in de hoge tonen manifesteert, zorgt roken voor een gehoorverlies in alle toonhoogtegebieden.  

Roken en werken in lawaai

Dat langdurig werken in lawaai en naar harde muziek luisteren tot gehoorschade kan leiden, is inmiddels wel algemeen bekend. Dat de kans op gehoorschade toeneemt als er ook nog eens bij gerookt wordt, is minder bekend. Rokers die in lawaai werken lopen meer risico op gehoorschade dan werknemers die alleen worden blootgesteld aan lawaai.

Voedingspatroon en gehoor

Overmatige consumptie van ‘foute’ vetten kan het cholesterolniveau in ons bloed verhogen. Hierdoor kunnen er vrije radicalen ontstaan. Vermoed wordt dat dit kan leiden tot een verslechtering van ons hoorvermogen. Dit zou komen doordat het de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar het binnenoor belemmert.

Te veel suikers en koolhydraten verhoogd risico op ouderdomsslechthorendheid

Wanneer we erg veel koolhydraten en suikers eten en zo meer calorieën binnenkrijgen dan dat we nodig hebben voor de verbranding, zet ons lichaam die om in vetten. Zo krijgen we te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een te hoge waarden hiervan een hoger risico van ouderdomsslechthorendheid met zich meeneemt. Ook gaat slechthorendheid vaak samen met diabetes.

Stress mogelijk negatief effect op gehoor

Waarschijnlijk heeft ook stress een negatieve invloed op ons gehoor. Hier is nog geen hard bewijs voor, maar het lijkt erop dat ons gehoor bevattelijk is voor gehoorschade en ook tinnitus wanneer we lange tijd stress ervaren. Lawaai heeft mogelijk ook sneller een schadelijk effect op ons gehoor als we gestrest zijn.

vette vis goed voor gehoor

Gezond vetten beschermen ons gehoor

Gezonde vetten zoals die in vette vis zitten en ook een gezond dieet kunnen het gehoor juist beschermen tegen aftakeling. Ook blijkt dat van magnesium een beschermende werking uit kan gaan op het gehoor en dat tekorten van sommige vitaminen tot een vermindering van het gehoorvermogen kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties (2)

Meer nieuws

in de nieuwsbrief

Sennheiser zorgt met AMBEO-2 voor nieuwe geluidservaring op Netlflix | Review

Netflix kijkers kunnen bij een aantal series, films en documentaires genieten van een veel ruimtelijker geluid. Dit kan door de toepassing van de AMBEO-2-Channel Spatial Audio techniek van Sennheiser. Door de toepassing van de techniek lijken geluiden verder buiten de (tv-)luidsprekers, soundbar, hoofdtelefoon of oortjes te komen.

muziek in advertenties groene en ethische producten duurzaam
in de nieuwsbrief

Muziek in reclames sleutel om goede intenties consumenten om te zetten in aankopen

Bedrijven die ethische en duurzame producten verkopen moeten in advertenties up-tempo muziek gebruiken in majeurmodus om zo goede intenties van consumenten om te zetten in daadwerkelijke aankopen. Dat laat onderzoek van de Universiteit van Bath zien.

sennheiser tv clear oordopjes
in de nieuwsbrief

Sennheiser TV Clear oortjes: draadloos het tv-geluid op je oren

Met de nieuwe TV Clear oortjes van Sennheiser krijgt de drager het geluid van de televisie of hifi direct op zijn oren. De nieuwe Sennheiser oortjes krijgen hun signaal via bluetooh van een kastje wat op de tv of geluidsinstallatie wordt aangesloten. Natuurlijk zijn de oortjes ook direct via bluetooth te verbinden met de laptop, tablet of smartphone en is er mee te telefoneren.

gratis muziekles muziekonderwijs
in de nieuwsbrief

Luxemburg biedt kinderen gratis muziekles

Vanaf het komende schooljaar biedt Luxemburg kinderen en jongeren gratis muziekles aan. Ook theater- en dansles zullen kosteloos zijn. Het beleid dat Luxemburg voert staat in schril contrast met dat van de Nederlandse overheid in de afgelopen decennia.