Ongezonde leefstijl is slecht voor je oren

2 juli 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een ongezonde leefstijl is bijzonder slecht voor onze oren. Dat ongezond eten, (mee-)roken en stress negatieve effecten kan hebben op onze hart- en bloetvaten is inmiddels algemeen bekend. Minder bekend is dat het ook een slechte invloed heeft op ons gehoor. Van een gezonde leefstijl zoals met enige regelmaat eten van vette vis wordt ons hoorvermogen juist beter.

ongezonde leefstijl slecht voor gehoor

Roken en slechthorendheid

Bekend is dat door zuurstoftekort tot gehoorschade kan leiden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij de geboorte. Ook roken heeft een negatief effect op ons hoorvermogen. Roken kan zorgen voor een verslechterde zuurstofvoorziening van het gehoororgaan: de doorbloeding van kleine bloedvaatjes in het oor verslechterd. Ook de ophoping van giftige restproducten heeft mogelijk een negatieve invloed op ons hoorvermogen. Zowel rokers als meerokers kunnen zo last krijgen van gehoorschade. Daarbij geldt dat hoe groter de blootstelling aan rook hoe groter de gehoorschade. In tegenstelling tot gehoorschade door lawaai waardoor het gehoorverlies zich vooral in de hoge tonen manifesteert, zorgt roken voor een gehoorverlies in alle toonhoogtegebieden.  

Roken en werken in lawaai

Dat langdurig werken in lawaai en naar harde muziek luisteren tot gehoorschade kan leiden, is inmiddels wel algemeen bekend. Dat de kans op gehoorschade toeneemt als er ook nog eens bij gerookt wordt, is minder bekend. Rokers die in lawaai werken lopen meer risico op gehoorschade dan werknemers die alleen worden blootgesteld aan lawaai.

Voedingspatroon en gehoor

Overmatige consumptie van ‘foute’ vetten kan het cholesterolniveau in ons bloed verhogen. Hierdoor kunnen er vrije radicalen ontstaan. Vermoed wordt dat dit kan leiden tot een verslechtering van ons hoorvermogen. Dit zou komen doordat het de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar het binnenoor belemmert.

Te veel suikers en koolhydraten verhoogd risico op ouderdomsslechthorendheid

Wanneer we erg veel koolhydraten en suikers eten en zo meer calorieën binnenkrijgen dan dat we nodig hebben voor de verbranding, zet ons lichaam die om in vetten. Zo krijgen we te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een te hoge waarden hiervan een hoger risico van ouderdomsslechthorendheid met zich meeneemt. Ook gaat slechthorendheid vaak samen met diabetes.

Stress mogelijk negatief effect op gehoor

Waarschijnlijk heeft ook stress een negatieve invloed op ons gehoor. Hier is nog geen hard bewijs voor, maar het lijkt erop dat ons gehoor bevattelijk is voor gehoorschade en ook tinnitus wanneer we lange tijd stress ervaren. Lawaai heeft mogelijk ook sneller een schadelijk effect op ons gehoor als we gestrest zijn.

vette vis goed voor gehoor

Gezond vetten beschermen ons gehoor

Gezonde vetten zoals die in vette vis zitten en ook een gezond dieet kunnen het gehoor juist beschermen tegen aftakeling. Ook blijkt dat van magnesium een beschermende werking uit kan gaan op het gehoor en dat tekorten van sommige vitaminen tot een vermindering van het gehoorvermogen kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

Meer nieuws

apparaatje geluid beter slapen
Gezondheid

Dieper en beter slapen door geluid

Slaaponderzoeker dr. Lucia Talamini van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt een apparaatje dat door geluidspulsjes voor een diepere en betere slaap zorgt. Het apparaatje dat nog in ontwikkeling is, houdt in de gaten in welk slaapstadium de drager ervan is. Zodra er sprake is van de zogeheten NON-REM slaap, zorgt het apparaatje ervoor dat de slaap veel dieper wordt.

basgeluiden zorgen ervoor dat we dansen
in de nieuwsbrief

Onhoorbare basgeluiden zetten aan tot dansen

Onderzoekers van de afdeling Psychologie, Neurowetenschappen en Gedrag van de McMaster Universiteit in Canada tonen aan dat onhoorbare basgeluiden er voor zorgen dat bezoekers meer dansen. Ze voerden hun onderzoek uit in het unieke onderzoekstheater ‘LIVElab’ van de McMaster Universiteit. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Current Biology.

spin gebruikt web als hoorhulpmiddel hoort via web
in de nieuwsbrief

Wielweb spin gebruikt web als hoorhulpmiddel

Spinnen uit de familie van wielwebspinnen blijken geluid op te vangen via hun web en kunnen zo geluiden waarnemen. Ondanks dat ze geen gehoororgaan hebben zoals mensen, kunnen ze door hun web als hoorhulpmiddel te gebruiken, toch trillingen opvangen en horen. Mogelijk kan deze nieuwe kennis gebruikt worden voor nieuwe technologische toepassingen zoals in hoortoestellen.

font lettertype op lp en cd beinvloedt verwachting muziek
in de nieuwsbrief

Lettertype op cd en lp beïnvloedt verwachting van muziek

Het ontwerp van de hoes van een lp of de voorkant een cd kan zo maar eens invloed hebben op de verwachtingen en de perceptie van de muziek die erop staat. Toch is er vrij weinig bekend hoe het ontwerp van een album dit beïnvloedt. Onderzoekers hebben daarom gekeken wat het effect is van het gebruikte lettertype op de verwachting van de luisteraar.