Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

25 september 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Signia komt met oortjes waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX oortjes.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat kan een van de redenen zijn om er geen te willen dragen. Aan oortjes zoals die van de Apple en Samsung kleeft dat stigma niet. Fabrikanten van hoortoestellen denken dan ook met oortjes mensen met een beginnend gehoorverlies aan te kunnen spreken. Ze bouwen daar dan de geavanceerde technieken in die ook in hoortoestellen zijn terug te vinden. Daarmee is het verminderd gehoor zo goed als mogelijk te compenseren, óók in lastige situaties zoals in rumoer en lawaai. Daarnaast kan de drager er net als met andere oortjes mee telefoneren en audio naar over sturen.

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
De Signia Active Pro IX: oortjes met top hoortoesteltechniek geven ondersteuning bij het horen

Signia Active Pro IX oortjes kunnen zich op meerdere sprekers richten

In de Signia Active Pro IX oortjes zit techniek die ook terug te vinden is in het top hoortoestel van de fabrikant (de Signia Pure IX hoortoestellen). Die techniek is in staat om zich op meerdere sprekers tegelijkertijd te richten. Dat lukt zelfs als sprekers door de ruimte heen bewegen. Andere geluiden blijven daarbij nog steeds hoorbaar, maar leiden tegelijkertijd niet af.

Veiligheid en oriëntatie

Dat omgevingsgeluiden hoorbaar blijven is belangrijk zowel voor onze veiligheid als oriëntatie in de ruimte. In het verleden werd in hoortoestellen alleen technieken gebruikt die zich sterk richten op de spreker tegen over de drager. Daar werd dan sterk op ingezoomd. Dat heeft als nadeel dat andere sprekers die zich buiten het zoom gebied bevinden, niet meer goed hoorbaar zijn. In de Apple Airpods Pro 2 is deze zoom techniek terug te vinden. De zoomtechniek wordt daarin toegepast in combinatie met lawaaireductie. Deze techniek is prima om een enkele spreker te verstaan in bijvoorbeeld een restaurant, maar schiet te kort in complexere situaties met meerdere sprekers. Om in zulke situaties wel nog mee te kunnen komen, passen fabrikanten ook steeds vaker geavanceerde vormen van artificiële intelligentie toe in hun hoortoestellen zoals Deep Neural Networks (DNN).

Uitbreiding van de hoortoestellenmarkt

Door hoortoestellen als oortjes uit te brengen voor consumenten met een beginnend gehoorverlies, willen hoortoestelfabrikanten hun markt uitbreiden, zo ook Signia. Het bedrijf denkt dat consumenten die zo nu en dan een steuntje in de rug willen bij het horen tijdens het sporten, bij sociale bijeenkomsten en op het werk, eerder geneigd zijn daarvoor oortjes te gebruiken dan een hoortoestel. In 2021 bracht Signia daarvoor de voorganger van het nieuwe oortjes uit: de Signia Active Pro. Daar zat nog niet de Integrated Xperience (IX) techniek in die zich op meerdere sprekers kan richten. Met de nieuwe versie met verbeterde techniek zal de fabrikant hogere ogen kunnen gooien.

Andere hoortoestelfabrikanten én softwarebedrijven actief in de oortjes markt

Ook Sennheiser waar de consumentendivisie vandaag de dag onder Sonova valt (fabrikant van Phonak en Unitron hoortoestellen) heeft in 2023 oortjes uitgebracht met daarin hoortoesteltechniek (de Sennheiser ConC 400). Tegelijkertijd is er nog een andere ontwikkeling te zien: er is een bedrijf dat voor reguliere oortjes audio-softwareoplossingen ontwikkelt.  Het Nederlandse Absolute Audio Labs (AAL) is daar al enige jaren mee bezig. AAL richt zich bij de ontwikkeling met name op het verstaan van spraak en beluisteren van muziek. De software is bedoeld om op de chips van fabrikanten van consumentenelektronica te draaien (lees meer).

Met de Active Pro IX oortjes denkt Signia dus mensen met gehoorverlies aan te kunnen spreken, die anders nog niet tot de aanschaf van een hoortoestel zouden overgaan.

Jens Møller, Global Head of Signia Brand zegt daarover “Mensen met gehoorverlies hebben vaak moeite om deel te nemen aan groepsgesprekken, waardoor velen zich terugtrekken uit sociale situaties en hun algehele welzijn in gevaar brengen”, zegt Møller. “Diezelfde mensen missen delen van gesprekken en zijn niet bereid om hoortoestellen te dragen vanwege het stigma. Maar ze dragen wel earbuds als onderdeel van hun dagelijkse, digitale leven, waardoor Signia Active Pro IX een moderne, aantrekkelijke oplossing is die naadloos integreert in het leven van deze mensen.

Signia Active Pro IX drie kleuren
De oortjes uit de Signia Active IX serie zijn in drie kleuren verkrijgbaar

Signia Active Pro IX oortjes verkrijgbaar in meerdere kleuren

Signia Active Pro IX is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo is er de keuze uit een witte uitvoering, een rose-gouden uitvoering of een zwarte variant.

Signia Active Pro IX oortjes oplader
De Signia Active Pro IX in de oplader

Oplaadbaar

De nieuwe Signia Active (Pro) IX oortjes zijn oplaadbaar. Net als bij de oortjes zoals die van Samsung, Apple en Sennheiser is het opbergdoosje tevens de oplader. Zodra de gebruiker de Signia oortjes uit de oplader haalt gaan ze aan. Voordeel van de oortjes uit de koker van fabrikanten van hoortoestellen, is dat de oplaadbare batterij lang mee gaat. Bij de Active Pro oortjes tot wel zo’n 26 uur. Dit in tegenstelling tot die van oortjes die maar een uur of 5 mee gaan. Daar staat tegenover dat bij reguliere oortjes wel de luidspreker veel groter is, waardoor de geluidskwaliteit voor muziek weer beter is.

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning telefoneren
Met de oortjes uit de Signia Active IX serie is handsfree te telefoneren met een Apple iPhone en Android smartphones met Bluetooth LE Audio (en toestellen met ASHA).

Telefoneren met Signia Active IX serie en audio streamen

Net als reguliere oortjes beschikken de Signia Active (Pro) IX oortjes over Bluetooth en zijn ze ‘Made for iPhone’. Het geluid (podcasts, muziek etc.) van de Apple iPhone of iPad is direct richting de oortjes over te sturen. Met de iPhone is ook handsfree bellen mogelijk. Om dat met Android telefoons te kunnen, moeten deze wel over de nieuwste versie van Bluetooth LE Audio beschikken. Met bepaalde Android telefoons met ASHA kan is telefoneren veelal ook mogelijk, maar dan niet volledig handsfree. De gebruiker moet dan in de microfoon van de telefoon spreken.

Tikken om telefoongesprek te accepteren (of te weigeren)

De gebruiker van de Signia Active (Pro) IX oortjes kan door te tikken op de oortjes een oproep accepteren of weigeren.

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning sporten
De Signia Active Pro X oortjes zijn bestand tegen zweet, stof en water en daarmee geschikt voor mensen met een actieve levensstijl

Bestand tegen stof, water en zweet

De oortjes hebben de IP68 classificatie en zijn daarmee bestand tegen stof, water en zweet. Dat is natuurlijk belangrijk voor de actieve gebruikers die ermee wandelen, fietsen en sporten.

Met oortjes in een gesprek voeren moet nog gewoon worden

Net als in de begintijd het een vreemde aanblik was om mensen met oortjes over straat te zien lopen. Zal het ook even wennen zijn om met iemand in gesprek te zijn die zijn oortjes in heeft. Nu doet een flink deel van dragers van oortjes ze snel uit als ze in gesprek met iemand gaan. Dit omdat ze het onbeleefd vinden overkomen. De eerste associatie met oortjes is nu nog veelal het luisteren naar muziek, podcast of telefoneren. Dat ze ook helpen bij het communiceren is nog geen gemeengoed. Nu steeds meer oortjes zoals ook de Apple Airpods Pro, de Sennheiser Conc 400 en de Jabra Enhance Plus een vorm van gehoorondersteuning bieden zal het dragen ervan ook in gezelschap steeds normaler worden.

Voor meer informatie over de Signia Active Pro IX oortjes kijk op www.signia.net/nl-nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *