Verkeerslawaai vermindert positief effect van natuurgeluiden aanzienlijk

6 december 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

In stedelijke gebieden, waar verkeerslawaai vaak dominant is, kunnen natuurlijke geluiden zoals vogelgezang ons welzijn op verrassende wijze verbeteren. Recente studies tonen aan dat blootstelling aan natuurgeluiden stress en angst kan verminderen, terwijl stedelijke geluiden zoals verkeer deze voordelen kunnen beperken. Recent onderzoek gepubliceerd in PLOS ONE biedt waardevolle aanknopingspunten voor de inrichting van stedelijke omgevingen en verkeersmaatregelen om zo onze mentale gezondheid te bevorderen.

verkeerslawaai vermindert positieve effecten groene omgeving
Verkeerslawaai heeft een remmende invloed op het positieve effect van natuurgeluiden. Een lagere maximumsnelheid kan dit voorkomen.

Wat zegt het onderzoek?

Onderzoekers van de University of the West of England onderzochten het effect van natuurlijke en stedelijke geluidslandschappen op stemming en stress. Deelnemers luisterden tijdens het onderzoek naar drie soorten geluiden:

  1. Puur natuurgeluid, zoals vogelgezang bij zonsopgang.
  2. Natuurgeluid met langzaam verkeer (32 km/u).
  3. Natuurgeluid met sneller verkeer (64 km/u).

De onderzoekers keken naar de stemming en het angstniveau van deelnemers vóór en na blootstelling aan deze geluiden.

De resultaten waren veelzeggend:

  • Natuurlijke geluiden alleen zorgden voor de grootste vermindering van stress en angst en verbeterden de stemming het meest.
  • Verkeersgeluid, vooral bij hogere snelheden, verminderde deze voordelen aanzienlijk. Bij een snelheid van 64 km/u werden de hoogste stress- en angstniveaus gemeld.

De kracht van natuurlijke geluiden

Eerdere studies hebben aangetoond dat natuurgeluiden de bloeddruk verlagen, ademhaling en hartslag reguleren en zelf-gerapporteerde stress en angst verminderen. Deze studie bevestigt dat het luisteren naar natuurgeluiden niet alleen stress kan verminderen, maar ook het herstel van stemming na een stressvolle ervaring kan bevorderen.

Wanneer verkeerslawaai wordt gemixt met natuurgeluiden, zorgen de stedelijke geluiden dat de voordelen van natuurgeluiden (deels) verloren gaan. Dit benadrukt het belang van het behoud van natuurlijke geluiden in stedelijke gebieden.

verkeerslawaai vermindert positieve effecten van natuurgeluiden
Den Haag Centraal Station met groene omgeving én met veel verkeerslawaai (foto: Shutterstock)

Wat betekent dit voor stedelijke planning?

De bevindingen suggereren dat steden meer aandacht moeten besteden aan de invloed van geluid op de mentale gezondheid. Enkele aanbevelingen zijn:

  • Verlagen van maximum snelheid Lagere snelheden verminderen verkeerslawaai, waardoor natuurgeluiden beter hoorbaar blijven.
  • Uitbreiding van groene ruimtes: Meer toegankelijke parken en groene gebieden bieden stedelingen de mogelijkheid om te profiteren van de positieve effecten van natuurlijke geluiden.
  • Stimuleren van stillere vervoersmiddelen: Elektrische voertuigen en ander stil transport kunnen de stedelijke geluidsoverlast aanzienlijk verminderen.

Waarom is dit belangrijk?

Verkeerslawaai is niet alleen storend, het kan ook bijdragen aan ernstige mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan verhoogde stress, angst en een groter risico op hart- en vaatziekten. Het behoud en de bevordering van natuurlijke geluiden kunnen een krachtig tegenwicht bieden aan deze negatieve effecten, waardoor steden gezonder en leefbaarder worden.

Conclusie

Door natuurgeluiden toegankelijker te maken en stedelijke geluidsoverlast te beperken, kunnen steden niet alleen veiliger, maar ook gezonder worden. Het verlagen van de maximum snelheid, uitbreiden van groene ruimtes en bevorderen van stillere vervoersmiddelen zijn essentiële stappen om de mentale gezondheid van stedelingen te verbeteren. Deze bevindingen benadrukken dat het luisteren naar geluiden uit de natuur niet alleen ontspannend is, maar ook een essentiële bijdrage levert aan ons welzijn.

Bron: Lia R. V. Gilmour, Isabelle Bray, Chris Alford, Paul R. Lintott. Natural soundscapes enhance mood recovery amid anthropogenic noise pollution. PLOS ONE, 2024; 19 (11): e0311487 DOI: 10.1371/journal.pone.0311487

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

muziektherapie bij dementie
Gezondheid

Muziektherapie: een krachtige tool voor het welzijn van mensen met dementie

Muziektherapie kan bij mensen met dementie helpen bij de aanpak van onbegrepen gedrag en een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van hun leven. Dat laat onderzoek zien van Anna-Eva Prick die als senior onderzoeker en docent verbonden is aan Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
in de nieuwsbrief

Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

Signia komt met oortjes uit waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat stigma zit aan deze oortjes niet. De fabrikant denk hier dan ook meer mensen met een beginnend gehoorverlies mee te kunnen aanspreken.

burn-in van luidspreker en hoofdtelefoon inspelen
in de nieuwsbrief

Burn-in van hoofdtelefoons en luidsprekers: een multidimensionele kijk

Onder audiofielen doet zich op sociale media met regelmaat de discussie voor over de mogelijke effecten van ‘burn-in’ van hoofdtelefoons, oortjes en luidsprekers. Emilian Kalchev heeft zich in deze materie verdiept en dit jaar er een artikel over gepubliceerd in ‘Cureus’. Daarbij werpt hij een blik op de complexe fysiologie van het oor en de psychologie van de waarneming van geluid.

functie neurien hummen fluiten column brechtje roos
in de nieuwsbrief

De buitenfluiter, gek of gezond? | Column

Er wordt aardig wat af geneuried, gefloten en gehumd. Wat maakt dat we dit doen? Is het gek of gezond? Lees hier de mijmeringen van Brechtje Roos.