Sennheiser zorgt met AMBEO-2 voor nieuwe geluidservaring op Netlflix | Review

8 juli 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Netflix kijkers kunnen bij een aantal series, films en documentaires genieten van een veel ruimtelijker geluid. Dit kan door de toepassing van de AMBEO-2-Channel Spatial Audio techniek van Sennheiser. Door de toepassing van de techniek lijken geluiden verder buiten de (tv-)luidsprekers, soundbar, hoofdtelefoon of oortjes te komen. Een speciale versterker of andere apparatuur is daar niet voor nodig.
Sennheiser biedt de ruimtelijke techniek aan onder licentie aan makers van series, films en andere content. Bij de geluidsbewerking hebben zij volledige controle op de inzet van het ruimtelijke geluid. De AMBEO-2 ruimtelijke techniek van Sennheiser werkt met de meest gebruikte bestandsformaten in de filmindustrie. Inmiddels zijn er op Netflix 27 titels beschikbaar die gebruik maken van de nieuwe ruimtelijke audiotechniek. Het vierde seizoen van de populaire serie Stranger Things is er daar een van.

test ambeo 2 channel spatial audio sennheiser netflix
Inmiddels zijn er op Netflix 27 titels beschikbaar die van het AMBEO 2 ruimtelijke geluid zijn voorzien

Stereogeluid via AMBEO-2 Channel Spatial Audio ruimtelijk geluid

Door de toepassing van de Ambeo 2-Channel Spatial Audio techniek van Sennheiser wordt standaard twee kanaals-stereogeluid veel ruimtelijker. Er is geen speciale apparatuur voor nodig. Het werkt op alle apparatuur die geluid in stereo kan weergeven zoals stereo tv’s, hoofdtelefoons, oortjes, soundbars of computers. Wanneer het audeosignaal van een Netflix serie of film bewerkt is met AMBEO-2 past Netflix dat automatisch toe en is het direct hoorbaar. De gebruiker hoeft dus zelf niets handmatig in of uit te schakelen in de Netlflix-app.

Samenwerking Sennheiser en Netflix

De nieuwe AMBEO-2 geluidstechnologie is door Sennheiser in samenwerking met onder andere Netflix ontwikkeld. De in Nederland meest populaire streamingdienst past het nieuwe ruimtelijke geluid inmiddels toe op 27 titels, waaronder seizoen 4 van Stranger Things, de serie The Witcher, de geanimeerde serie Castlevania en de donderdag in première gaande Resident Evil actieserie. Ook andere maker van films, series en content kunnen gebruik maken van de door Sennheiser ontwikkelde AMBEO-2 techniek. Sennheiser biedt de techniek onder licentie aan.
Door in de Netflix App de zoekterm ‘Spatial audio’ in te typen verschijnen de films, series en documentaires die voorzien zijn van de nieuwe ruimtelijke audio techniek.

Scott Kramer, Manager voor Sound Technology bij Netflix over de nieuwe techniek: “We voelen dat AMBEO Spatial Audio een zinvolle verbetering biedt voor de Netflix-abonnees. Heropnamemixers vertellen me vaak dat het hun gedetailleerde immersieve mixwerk beter vertaalt naar stereo. En wat cruciaal is: dit proces bewaart de originele soundmix en respecteert de creatieve intentie met een opmerkelijk helder geluid.”

Test AMBEO-2-Channel Spatial Audio | Review

Benieuwd naar de nieuwe techniek heb ik de eerste aflevering van seizoen 4 van Stranger Things bekeken. Omdat Netflix de AMBEO-2 techniek zodra deze beschikbaar in een serie of film automatisch aanzet, is vergelijken tussen ‘gewoon’ stereo en de AMBEO-2 techniek niet mogelijk. Wat wel gelijk opviel is dat het geluid wat ik afspeelde via een stereo-installatie met twee Sonus Faber FM-2 luidsprekers erg ruimtelijk klonk. De kranten die de bezorger in het begin van de eerste aflevering richting de voordeuren wierp kwamen ergens naast de luidsprekers terecht en de vogels leken mooi op afstand te zingen.

Via een paar Apple Airpods oortjes was het ruimtelijke geluid ook een fraaie beleving. De vogels klonken boven me, een andere de fietser leek van links achter te komen en de kranten hoorde ik echt een flink eind buiten de oortjes neerkomen. Via de Samsung soundbar met subwoofer klonk het ook nog ruimtelijk maar wel een stuk minder. Bij gebruik van de eigen luidsprekers van de tv alleen was het effect een stuk minder. Al met lijkt de inzet van de AMBEO-2-Channel Spatial Audio techniek van Sennheiser de beleving van de tv-serie ten goede te komen.

Kijk voor meer informatie op de website van Sennheiser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

apparaatje geluid beter slapen
Gezondheid

Dieper en beter slapen door geluid

Slaaponderzoeker dr. Lucia Talamini van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt een apparaatje dat door geluidspulsjes voor een diepere en betere slaap zorgt. Het apparaatje dat nog in ontwikkeling is, houdt in de gaten in welk slaapstadium de drager ervan is. Zodra er sprake is van de zogeheten NON-REM slaap, zorgt het apparaatje ervoor dat de slaap veel dieper wordt.

basgeluiden zorgen ervoor dat we dansen
in de nieuwsbrief

Onhoorbare basgeluiden zetten aan tot dansen

Onderzoekers van de afdeling Psychologie, Neurowetenschappen en Gedrag van de McMaster Universiteit in Canada tonen aan dat onhoorbare basgeluiden er voor zorgen dat bezoekers meer dansen. Ze voerden hun onderzoek uit in het unieke onderzoekstheater ‘LIVElab’ van de McMaster Universiteit. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Current Biology.

spin gebruikt web als hoorhulpmiddel hoort via web
in de nieuwsbrief

Wielweb spin gebruikt web als hoorhulpmiddel

Spinnen uit de familie van wielwebspinnen blijken geluid op te vangen via hun web en kunnen zo geluiden waarnemen. Ondanks dat ze geen gehoororgaan hebben zoals mensen, kunnen ze door hun web als hoorhulpmiddel te gebruiken, toch trillingen opvangen en horen. Mogelijk kan deze nieuwe kennis gebruikt worden voor nieuwe technologische toepassingen zoals in hoortoestellen.

font lettertype op lp en cd beinvloedt verwachting muziek
in de nieuwsbrief

Lettertype op cd en lp beïnvloedt verwachting van muziek

Het ontwerp van de hoes van een lp of de voorkant een cd kan zo maar eens invloed hebben op de verwachtingen en de perceptie van de muziek die erop staat. Toch is er vrij weinig bekend hoe het ontwerp van een album dit beïnvloedt. Onderzoekers hebben daarom gekeken wat het effect is van het gebruikte lettertype op de verwachting van de luisteraar.