Geluid kip kan ziekte verklappen

30 augustus 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Kippen kakelen, tokken en kirren heel wat af. Zo is aan een bevredigd gekakel te horen dat ze een ei hebben gelegd. Maar ook als er bijvoorbeeld gevaar dreigt, ze boos zijn of als ze willen laten weten hoe het met de pikorde zit, laten ze dit goed weten. Wetenschappers onderkennen inmiddels wel veertig verschillende soorten kippengeluiden. Om straks met artificiële intelligentie na te kunnen gaan of kippen een ziekte onder de leden hebben, maakten Nigeriaanse onderzoekers geluidsopnames van zowel gezonde als zieke kippen. De onderzoekers van de Universiteit van Bowen en Ibadan stellen de geluidsopnames die ze maakten voor eenieder beschikbaar. Akoestische wetenschappers kunnen aan de hand daarvan een intelligent systeem ontwikkelen waarmee pluimveehouders straks luchtweginfecties in hun kippenstal automatisch kunnen detecteren.

geluid kip kan duiden op ziekte
Geluiden die kippen maken kunnen helpen bij het detecteren ziekten

Risico op ziektes in kippenstallen groot

We eten in Nederland met zijn allen aardig wat eieren en kippen in een jaar. Per persoon verorberen we zo’n 210 eieren per jaar. Daarnaast consumeren we met zijn allen ook nog eens 200 miljoen kippen. Om aan deze grote vraag op een goedkope manier te kunnen voldoen wordt pluimvee in grote stallen zeer dicht op elkaar gehouden. Dit vergroot natuurlijk de kans op ziektes. Kippen kunnen net als mensen verschillende ziektes krijgen. Zo kunnen ze bloedluis, kalkpoten, wormpjes, de vogelgriep en bronchitis krijgen. Alleen al door de vogelgriep zijn er vanaf 2021 miljoenen vogels geruimd. Kippenboeren doen er van alles aan op ziektes onder hun pluimvee te voorkomen of binnen de perken te houden. Bijtijds onderkennen van ziektes is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Zo kan bijvoorbeeld het gewicht van eieren gebruikt worden als gezondheidsindicator.

Geluid dieren zegt wat over hun lichamelijke toestand

Aan geluiden die dieren maken is af te leiden hoe hun lichamelijke en psychische toestand is. Om de geluiden van dieren te analyseren hebben onderzoekers inmiddels verschillende technieken ontwikkeld die in de praktijk toepasbaar zijn. Zo is met akoestische technieken bijvoorbeeld de groeisnelheid en het geslacht van sommige dieren te bepalen en ook is te onderkennen of ze last hebben van stress of hitte. Ook zijn met geluidsanalyses al bepaalde ziektes op te sporen. Daarmee zijn bijvoorbeeld luchtwegaandoeningen bij varkens te detecteren.

Geluidsopnames gezonde en zieke kippen

Wanneer vogels ademhalingsproblemen hebben maken ze vreemde geluiden zoals hoesten en snurken. Bij hennen is dan ook aan de hand van de geluiden die ze produceren te bepalen hoe ze in hun kippenvel zitten. Een kathedralische stilte overdag in een kippenstal kan overigens ook een heel erg slecht teken zijn. Nigeriaanse onderzoekers hebben van zowel gezonde kippen als die met bronchitis geluidsopnames gemaakt. De onderzoekers van de Universiteit van Bowen en Ibadan hebben deze opnames voor eenieder beschikbaar gesteld.

Automatische waarschuwing voor ziekte onder kippen

Met de dataset willen ze een eerste stap zetten richting het ontwerp van intelligent systeem waarmee het geluid in een kippenstal continue in de gaten is te houden. Dat kan door zogeheten machine learning, een vorm van artificiële intelligentie, in te zetten. Als zo’n systeem beschikbaar is zijn straks luchtwegproblemen onder kippen automatisch vast te stellen. Daarover krijgt de pluimveehouder dan direct een waarschuwing.   

Bron: Segun Adebayo, Halleluyah O. Aworinde, Akinwale O. Akinwunmi, Olufemi M. Alabi, Adebamiji Ayandiji, Aderonke B. Sakpere, Adetoye Adeyemo, Abel K. Oyebamiji, Oke Olaide, Ezenma Kizito, Enhancing Poultry Health Management Through Machine Learning-based Analysis of Vocalization Signals. Dataset, Data in Brief, 2023, 109528, ISSN 2352-3409, https://doi.org/10.1016/j.dib.2023.109528.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *