Auditieve illusie: wat we zien beïnvloedt wat we horen

10 juli 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Zowat iedereen kent wel de prachtige tekeningen met visuele illusies van Escher. Dat er ook auditieve illusies bestaan is veel minder bekend. Dat de informatie die ons bereikt via onze ogen ook wat we horen beïnvloedt, laat het McGurk effect zien. Kijk in onderstaand Youtube filmpje naar deze auditieve illusie.

De verandering van het lipbeeld zorgt ervoor dat we bij het ene lipbeeld een totaal andere medeklinker waarnemen dan bij het andere lipbeeld. Dit terwijl het geluid precies hetzelfde blijft. Het McGurk effect is een zogeheten auditieve illusie.

Goed zicht belangrijk voor verstaan

Een goed zicht blijkt ook belangrijk voor het goed kunnen verstaan. Zeker als we in moeilijke luistersituaties terecht komen. Wat we niet goed verstaan kunnen we dan deels compenseren door onze ogen te gebruiken. Dat geldt zowel voor mensen met een goed als slecht gehoor. Het McGurk effect laat zien dat de informatie die ons bereikt via onze ogen ook wat we horen beïnvloedt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

vonken sturen met ultrasone geluidsgolven
in de nieuwsbrief

Vonken sturen met geluidsgolven: een nieuwe manier om elektriciteit te beheersen

Stel je voor dat je braille in de lucht kunt voelen, of dat je een elektrische vonk kunt sturen – maar dan met geluid. Wetenschappers hebben ontdekt dat ultrasone velden elektrische ontladingen kunnen sturen. Deze geluidsgolven leiden vonken langs onzichtbare paden, ontwijken obstakels en laten ze precies inslaan waar je wilt. Dit opent de deur naar nieuwe toepassingen in verschillende sectoren.

Gezondheid

Geluidsoverlast door windmolens: feiten, gezondheid en beleidskeuzes

Windmolens spelen een belangrijke rol in de energietransitie, maar brengen ook geluidsoverlast met zich mee. Eén van de meest besproken kwesties is geluidshinder en de mogelijke gevolgen daarvan voor de gezondheid van omwonenden. Dit leidt tot politieke en maatschappelijke discussies over afstandsnormen en geluidsgrenzen.

verkeerslawaai vermindert positieve effecten groene omgeving
Gezondheid

Verkeerslawaai vermindert positief effect van natuurgeluiden aanzienlijk

In stedelijke gebieden, waar verkeerslawaai vaak dominant is, kunnen natuurlijke geluiden zoals vogelgezang ons welzijn op verrassende wijze verbeteren. Recente studies tonen aan dat blootstelling aan natuurgeluiden stress en angst kan verminderen, terwijl stedelijke geluiden zoals verkeer deze voordelen kunnen beperken.

muziektherapie bij dementie
Gezondheid

Muziektherapie: een krachtige tool voor het welzijn van mensen met dementie

Muziektherapie kan bij mensen met dementie helpen bij de aanpak van onbegrepen gedrag en een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van hun leven. Dat laat onderzoek zien van Anna-Eva Prick die als senior onderzoeker en docent verbonden is aan Zuyd Hogeschool in Heerlen.