Lawaai in restaurants houdt flink deel gasten weg

13 januari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Lawaai in restaurants zorgt ervoor dat gasten daar moeilijk gesprekken kunnen voeren. Ze zullen daardoor een stuk minder genieten van een avondje uit. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de gasten aangeeft het zelfs zo hinderlijk te vinden dat zij restaurants met een hoog lawaainiveau gaan vermijden. Dat is niet zo verbazingwekkend omdat in flink wat restaurants het lawaainiveau makkelijk de 80 dBA overstijgt. Een gesprek op een normaal niveau is dan niet meer mogelijk. Vijftigplussers zijn eerder geneigd af te zien van een bezoek aan een lawaaiig restaurant dan jongere bezoekers.

lawaai in restaurant houdt gasten weg

Factoren die bijdragen aan lawaai in restaurants

Er zijn flink wat factoren die zorgen dat gesprekken moeizaam verlopen. Aan de ene kant speelt de akoestiek een grote rol: zowel de grootte en vorm van de ruimte als ook de gebruikte materialen op de grond, wanden en plafonds hebben invloed op het verstaan. Vaak genoeg wordt door architecten gebruik gemaakt van zogenaamde harde materialen zoals hout, glas en steen. De effecten ervan op de akoestiek in een restaurant lijken zij met regelmaat over hoofd te zien of van ondergeschikt belang te vinden. Worden zulke harde materialen wél gebruikt dan wordt vergeten om bijvoorbeeld geluidsabsorberende panelen of schilderijen te gebruiken om de nadelige effecten enigszins te compenseren. Ook meubilair heeft invloed op de akoestiek: het gebruik van gestoffeerd meubilair en het gebruik van tafellinnen kan positief bijdragen aan de akoestiek.
Naast de akoestische factoren heeft het lawaai in een restaurant flink nadelige effecten op het verstaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan openkeukens, koffie- en ijsmachines en achtergrondmuziek.

Lombardeffect zorgt voor nog meer lawaai in restaurants

Bij elke verdubbeling van het aantal sprekers in een restaurant zal het geluidniveau met 3 dB stijgen. Er gebeurt daarbij nog iets: sprekers gaan onbewust harder praten als het lawaainiveau hoger wordt. Mensen gaan daarbij overigens niet alleen harder praten maar passen ook hun stemgeluid aan: ze gaan op een hogere toon praten, passen de spreeksnelheid aan en ook de duur van de lettergrepen. Hierdoor blijft de spraak nog enigszins verstaanbaar en wordt het iets minder gemaskeerd door het achtergrondlawaai. Dit wordt het Lombardeffect genoemd, vernoemd naar een Frans KNO-arts die dit reeds in 1909 ontdekte. Het harder praten heeft echter een vicieuze cirkel tot gevolg: anderen gaan op hun beurt nog harder praten om zichzelf weer verstaanbaar te maken. De geluidbrij wordt zo steeds groter.

Hoge geluidsniveaus zorgen in eerste instantie voor meer omzet

Bekend is dat door het hoge lawaainiveau in een restaurant de omzet per tafel toeneemt. Dit komt mede door het verhoogde gebruik van alcohol. Mogelijk zorgt het ook voor een grote doorstroom. Dat kan op korte termijn voordelig werken en een financiële prikkel zijn voor restauranthouders. Echter op lange termijn heeft het nadelige gevolgen: twee derde van de gasten blijkt het hoge lawaainiveau zo hinderlijk te vinden dat zij deze restaurants gaan vermijden.

Lawaai negatief effect op smaak en reuk

Er zit nog een ander nadeel aan: lawaai beïnvloedt de smaak, reuk en de waargenomen textuur van het eten en drinken negatief. De kok zijn kookkunsten en de kwaliteit van de wijn wordt zo deels tenietgedaan. Dit kan weer leiden tot minder positieve recensies.

Vijfitgplussers meer last van lawaai

Dat vijftigplussers eerder geneigd af te zien van een bezoek aan een lawaaiig restaurant dan jongere bezoekers is niet zo vreemd. Op die leeftijd zijn namelijk de eerste verschijnselen van een verminderd gehoor voor veel mensen al merkbaar. Verstaan in stilte of een rustige omgeving gaat bij een beginnend gehoorverlies dan veelal nog prima. In rumoer en in een slechte akoestiek is het gehoor echter niet meer zo goed instaat spraak van lawaai te onderscheiden.
Een flink deel van de vijftigplussers is juist behoorlijk kapitaalkrachtig. Ze zullen in een restaurant behoorlijk wat uitgeven. Ruim 7% van de 50-plussers drinkt ook nog eens overmatig en dat houden ze wel tot hun 75e vol. Dus met de drankomzet komt het ook zonder lawaai bij deze groep wel goed.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

vonken sturen met ultrasone geluidsgolven
in de nieuwsbrief

Vonken sturen met geluidsgolven: een nieuwe manier om elektriciteit te beheersen

Stel je voor dat je braille in de lucht kunt voelen, of dat je een elektrische vonk kunt sturen – maar dan met geluid. Wetenschappers hebben ontdekt dat ultrasone velden elektrische ontladingen kunnen sturen. Deze geluidsgolven leiden vonken langs onzichtbare paden, ontwijken obstakels en laten ze precies inslaan waar je wilt. Dit opent de deur naar nieuwe toepassingen in verschillende sectoren.

Gezondheid

Geluidsoverlast door windmolens: feiten, gezondheid en beleidskeuzes

Windmolens spelen een belangrijke rol in de energietransitie, maar brengen ook geluidsoverlast met zich mee. Eén van de meest besproken kwesties is geluidshinder en de mogelijke gevolgen daarvan voor de gezondheid van omwonenden. Dit leidt tot politieke en maatschappelijke discussies over afstandsnormen en geluidsgrenzen.

verkeerslawaai vermindert positieve effecten groene omgeving
Gezondheid

Verkeerslawaai vermindert positief effect van natuurgeluiden aanzienlijk

In stedelijke gebieden, waar verkeerslawaai vaak dominant is, kunnen natuurlijke geluiden zoals vogelgezang ons welzijn op verrassende wijze verbeteren. Recente studies tonen aan dat blootstelling aan natuurgeluiden stress en angst kan verminderen, terwijl stedelijke geluiden zoals verkeer deze voordelen kunnen beperken.

muziektherapie bij dementie
Gezondheid

Muziektherapie: een krachtige tool voor het welzijn van mensen met dementie

Muziektherapie kan bij mensen met dementie helpen bij de aanpak van onbegrepen gedrag en een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van hun leven. Dat laat onderzoek zien van Anna-Eva Prick die als senior onderzoeker en docent verbonden is aan Zuyd Hogeschool in Heerlen.