Muziek tijdens zwangerschap helpt baby bij het herkennen van spraakklanken
Baby’s zijn na de geboorte beter in staat spraakgeluiden te ontcijferen, wanneer hun moeder tijdens de laatste weken van de zwangerschap zingt of naar muziek luistert via luidsprekers. Dat is een van de conclusies die professor Carles Escera, hoofd van het Brainlab van de Psychologie Faculteit van de Universiteit van Barcelona trekt in een wetenschappelijk artikel.
Nieuw inzicht in effecten blootstelling aan muziek tijdens zwangerschap
De resultaten van het onderzoek bieden een nieuw inzicht in de effecten van de blootstelling aan muziek nog voor de geboorte. Hierbij werd gekeken naar een zeer specifieke reactie van de hersenen namelijk de zogeheten Frequency-Following Response (FFR). De FFR is een meetbare elektrische activiteit in de hersenen die ontstaat als een reactie op geluid. Het gaat hierbij vooral om complexe geluiden zoals spraak of muziek. Bij zo’n test plaatst de onderzoeker elektroden op de hoofdhuid om vervolgens de hersenactiviteit te registreren die ontstaat in reactie op de (spraak-) geluiden. De geluiden worden daarbij via een hoofdtelefoon aangeboden.
De onderzoekers concluderen dat dagelijkse blootstelling aan muziek tijdens de laatste weken van de zwangerschap verband houdt met een verbeterd ontcijferen van geluiden. Dit kan ervoor zorgen dat de baby na de geboorte tonen beter kan waarnemen.
FFR opnames en spraakstilmuli
De onderzoekers hebben de FFR’s opgenomen van 60 gezonde pasgeboren baby’s (leeftijd tussen de 12 en 72 uur). 29 werden tijdens de zwangerschap dagelijks blootgesteld aan muziek en 31 werden dat niet. De encefalogram opnames van de baby’s werden geanalyseerd voor twee verschillende spraakstimuli: de /da/ en de /oa/ stimulus. De /da/ stimulus is de meest gebruikte klank in FFR-onderzoek en bij onderzoek van pasgeborenen. Op deze manier was analyse mogelijk van de frequentiecodering waaraan de pasgeborene in de baarmoeder werd blootgesteld.
Neurale plasticiteit en gehoor bij baby’s.
De studie laat zien dat dagelijkse blootstelling aan muziek gedurende de laatste drie maanden van de zwangerschap verband houdt met een robuustere ontcijfering van spraakstimuli. Prenatale blootstelling aan muziek kan zo mogelijk het verwerven van taal op jonge leeftijd bevorderen.
“De muzikale stimulus bereikt het auditieve system met laagfrequente ritmische componenten waardoor het organiseren van neurale plasticiteit getraind wordt”, zegt doctoraal student Sonia Arenillas-Alcón, de eerste auteur van het artikel en lid van de Brainlab Cognitieve Neurowetenschappen Onderzoeksgroep.
Andere bevinding
De onderzoekers ontdekten ook dat blootstelling aan muziek gedurende de zwangerschap geen effect heeft op de snelheid van overdracht in de zenuwbanen. Bij volwassenen die muzikaal getraind waren, werd wél een grotere verwerkingssnelheid van geluids- en spraakstimuli gevonden. Dat is het resultaat van de myelinisatie van de onderliggende neurale structuren. Myelinisatie is het proces waarbij myeline, een isolerende laag van vetachtige stoffen, wordt gevormd rondom de uitlopers van zenuwcellen. Dit myelinisatie proces is essentieel voor een goede communicatie tussen zenuwcellen en draagt zo bij aan een efficiënte werking van het zenuwstelsel.
“Dit is pas de eerste stap richting een specifieke klinisch toepassing nadat de nodige follow-up onderzoeken zijn gedaan”, zegt Professor Carles Escera. “Kinderen met een verzwakte hersenrespons, zoals bijvoorbeeld te licht geboren baby’s, zouden baat kunnen hebben bij een muzikaal interventieprogramma.”
Bron: Arenillas-Alcón, S.; Ribas-Prats, T.; Puertollano, M., Mondéjar-Segovia, A.; Gómez-Roig, M.D.; Costa-Faidella, J.; Escera, C. “Prenatal daily musical exposure is associated with enhanced neural representation of speech fundamental frequency: Evidence from neonatal frequency-following responses”. Developmental Science, December 2022. Doi: 10.1111/desc.13362
Geef een reactie