Signia Active: hippe oortjes met geavanceerde hoortoesteltechniek

20 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

De gloednieuwe Signia Active oortjes zijn geen gewone oortjes, maar speciaal bedoeld voor mensen met (beginnend) gehoorverlies. De Signia Active ’s bieden op een geavanceerde manier ondersteuning van een verminderd gehoor. Ze doen dat beter dan reguliere oordopjes zoals de Apple Airpods of Samsung Galaxy’s dat nu kunnen. Een ander groot voordeel: volledig opgeladen gaat de batterij maar liefst 16 uur mee.  

Signia active oortjes hoortoestellen

Signia Active oortjes

Daar waar fabrikanten van oortjes zijn begonnen met hoorondersteuning  te bieden, heeft hoortoestelfabrikant Signia de stap gezet om hun geavanceerde hoortoesteltechniek in coole oortjes te bouwen. Deze maand zijn de Signia Active’s in Nederland gelanceerd. Met de Signia Active’s wil de fabrikant het stigma dat aan hoortoestellen kleeft doorbreken en ook een nieuwe doelgroep aanspreken: (beginnend) slechthorende consumenten die zich aangetrokken voelen tot de inmiddels gangbare oortjes die overal op straat te zien zijn. De fabrikant komt met twee types uit: De Signia Active en de geavanceerde Signia Active Pro. Beide zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Geavanceerde hoorondersteuning

De hoorondersteuning in de Signia Active oortjes gaat een stuk verder dan wat reguliere in-ear hoofdtelefoons te bieden hebben. Zo wordt de versterking in zeer kleine toonhoogtegebieden nauwkeurig aan het gehoorverlies aangepast. Daarbij wordt gebruik gemaakt van compressie: zachte geluiden (zoals medeklinkers) worden meer versterkt dan de hardere geluiden (zoals de klinkers). Daarnaast werkt de zoom functie adaptief: de toestellen richten zich automatisch op de kant waar de spreker zich bevindt. Daarbij werken de toestellen onderling samen. De informatie die bij het linker- en rechteroortje aankomt combineert het systeem. Met de gecombineerde informatie bieden de oortjes een zo’n optimaal mogelijke instelling van zowel de versterking, als de manier van lawaaionderdrukking en directionaliteit (zoom-functie). Daarnaast is er een geavanceerde anti-feedback regeling, windruisonderdrukking en een speciale regeling voor galmende ruimtes in de Signia Active oortjes te vinden.

App en accessoires voor Signia Active oortjes

Naast een app om de Signia Active oortjes aan te passen aan de eigen wensen (volume en balans hoog laag), zijn er ook tal van accessoires beschikbaar. Denk hierbij aan een afstandsbediening, een externe microfoon, een kastje voor bij de hifi of tv om het geluid draadloos over te sturen naar de Signia Active ’s.
In Signia App is ook een persoonlijke assistent te vinden. Deze vraagt waar je als drager op welk gebied je verbetering wilt hebben. Heb je een probleem bij het verstaan of het horen van zachte geluiden, dan kun je dat aangeven. De app stelt dan een aantal vervolgvragen en past op grond daarvan de Signia Active oortjes aan. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je de instelling wilt accepteren of niet. Ook is het mogelijk om te vragen naar verdere of andere verbeteringen.

signia active oortjes
Signia Active oortjes in bewaardoosje dat tevens oplader is. De schijf waarop het doosje staat is een draadloze oplader waarmee het bewaardoosjes en daarmee de Signia Active’s zijn op te laden.

Oplaadbaar en afstellen op afstand

De nieuwe Signia Active in-ears zijn oplaadbaar. Volledig opgeladen gaan ze maar liefst 16 uur mee. Het mooi ontworpen bewaardoosje kan de toestellen nog eens drie extra ladingen geven. Zodra de gebruiker de Signia Active oortjes uit de oplader haalt gaan ze aan. De oplaadcase is op zijn beurt weer draadloos oplaadbaar. De Signia Active’s worden door een audicien aangepast op het individuele gehoorverlies. Mocht de persoonlijke assistent onvoldoende soelaas bieden dan zijn de Signia Active toestellen ook op afstand online bij te stellen. Een bezoek aan de winkel is daarvoor niet meer nodig.

Signia Active oortjes

Telefoneren

De Signia Active Pro oortjes zijn Made for iPhone en beschikken over Bluetooth. Het geluid van de iPhone (of iPad) kan direct ernaar worden overgestuurd. Voor Android telefoons en tablets is er een tussenstation nodig: de Signia Streamline Mic. Deze kan ook gebruikt worden als externe microfoon bij lezingen en in drukke situaties. De microfoon van de Signia Active oortjes zelf is niet te gebruiken voor het telefoneren. Daar moet de drager óf de microfoon van de telefoon voor gebruiken óf de microfoon van de Streamline Mic. Consumenten die gewend zijn aan oortjes van onder meer Apple, Samsung en Sennheiser kunnen dat als nadeel zien. Zij zijn gewend volledig handsfree te bellen. De verwachting is dat ook de microfoon van oortjes als de Signia Active in de toekomst te gebruiken is voor het telefoneren.

Fabrikanten oortjes bouwen hoorondersteuning in

Fabrikanten van reguliere oortjes bouwen steeds meer functies in om een verminderd gehoor te ondersteunen.Dat is te zien bij de Apple Airpods, de Samsung Galaxy en de Sennheiser Momentum. Bij bepaalde type Airpods van Apple is het mogelijk om de resultaten van een hoortest in te voeren. Op grond daarvan krijgen zachte stemmen extra versterking. Ook onderdrukken de Airpods omgevingsgeluiden. Recent is daar bij de Airpods Pro ook een nieuwe functie aan toegevoegd: ‘conversation boost’. Met de microfoons zoomen de toestellen in de op de gesprekspartner waardoor omgevingsgeluiden minder storen. Ook is de iPhone als externe microfoon te gebruiken. De telefoon kan de gebruiker bijvoorbeeld in een druk restaurant op tafel neergeleggen om zo met de microfoon daarvan de spraak van de gesprekspartner op te vangen en over te sturen naar de oortjes. Dit soort functies zijn ook in hoortoestellen terug te vinden, alleen daar zijn deze functies een stuk geavanceerder. Natuurlijk is het mooi dat er steeds meer ondersteuning komt in de reguliere oortjes. Toch is de functionaliteit daarvan op dit moment te beperkt om een verminderd gehoor goed te compenseren. In uitdagende situaties hebben de toegepaste techniek nog onvoldoende te bieden.

Hoortoestellen veel energiezuiniger

Omdat hoortoestellen voor slechthorenden minstens een hele dag mee moeten gaan zijn deze veel energiezuiniger. Volledig opgeladen kunnen ze makkelijk 15 uur mee, terwijl oortjes er veelal na een uur of vier mee ophouden. Daar tegenover staat dat hoortoestellen gebruik maken van kleine luidsprekertjes wat voor de geluidskwaliteit van muziek weer nadelen heeft. Het kleine formaat van de luidsprekertjes heeft ook te maken met de wens van veel dragers voor een zo klein mogelijk formaat. Zo zijn er hoortoestellen die volledig in de gehoorgang verdwijnen of zo klein zijn dat ze onzichtbaar achter het oor verdwijnen. Van daaruit loopt er een heel dun draadje richting het oor waar de luidspreker zich in bevindt. Daar waar hoortoestellen normaliter zo onzichtbaar mogelijk worden gedragen, zijn oortjes in het straatbeeld juist duidelijk zichtbaar. Daar lijkt echt niemand zich voor te schamen.

Bijzondere ontwikkeling

Het is bijzonder om te zien dat hoortoestellen eerst zo klein en onzichtbaar mogelijk zijn gemaakt en nu door Signia als fraai gadget in de markt worden gezet. Het lijkt op wat we gezien hebben bij de mobiele telefoons: deze werden eerst steeds kleiner en lichter om vervolgens door de veranderende functionaliteit en gebruikseisen weer groter te worden. Zo kan het zijn dat oortjes die als hoortoestel dienen, in de toekomst nog wat groter worden om meer ruimte aan de accu te bieden waardoor ook een grotere luidspreker mogelijk is.

Klik hier voor een review van de Signia Active Pro oortjes

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *