Wil je iemand iets toefluisteren? Doe dat dan in zijn rechter oor

27 januari 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoek laat zien dat niet alleen onze hersenhelften geluiden anders verwerken, ook onze oren zélf doen dat. Het rechter oor blijkt beter geschikt te zijn voor het verstaan van spraak en ons linkeroor beter voor de verwerking van muziek. Wil je iemand dus liefkozende woordjes of iets anders toefluisteren, doe dat dan in zijn of haar rechter oor.  

fluister in rechter oor beter verstaan spraak
Fluister in het rechteroor en neurie in het linker

Ook oren verwerken geluiden anders

Op het moment dat geluiden uiteindelijk bij onze hersenen als zenuw-impulsjes aankomen verwerken de rechter- en linkerhersenhelft ze anders. De linker hersenhelft richt zich het meest op spraak en op andere geluiden die snel qua intensiteit fluctueren. Dit terwijl de rechter hersenhelft voorop loopt bij het verwerken van tonen en muziek. Maar niet alleen de hersenhelften verwerken geluiden anders ook de oren zélf doen dat.

Otoakoestische emissies

Nadat geluiden het trommelvlies en de gehoorbeentjes in trilling hebben gebracht, brengt de stijgbeugel die op het slakkenhuis vast zit, de vloeistof die daar binnenin zit in beweging. Daar zitten hele kleine cellen die door de beweging van die vloeistof uitzetten en weer inkrimpen. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk zenuwimpulsjes die via de gehoorzenuw bij de hersenen terecht komen. De trillingen die in het slakkenhuis door de beweging van de cellen versterkt worden, lekken ook weer terug richting de gehoorgang en de oorschelp. Dit worden ototakoestische emissies genoemd. Deze emissies zijn met speciale gevoelige apparatuur meetbaar.

Uitleg hoe het oor werkt

Linker oor gevoeliger voor muziek, rechter oor voor spraak

Uit onderzoek is gebleken dat deze emissies bij het linker- en rechteroor verschillen. Wat bleek uit onderzoek: het linker oor geeft extra versterking voor muziek, terwijl het rechter oor juist meer versterking geeft voor spraak en andere snel in intensiteit veranderende geluiden. Uit ander onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen met een gehoorverlies aan het linkeroor minder leerproblemen ervaren dan kinderen met een gehoorverlies aan het rechteroor. Dat is in lijn met de bevindingen die laten zien dat het rechter oor meer op spraak is gericht. Wil je dus zachtjes in iemands oor wat fluisteren doe dit dan in zijn of haar rechter oor. Dan is de kans groter dat het beter wordt verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *