Wil je iemand iets toefluisteren? Doe dat dan in zijn rechter oor

27 januari 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoek laat zien dat niet alleen onze hersenhelften geluiden anders verwerken, ook onze oren zélf doen dat. Het rechter oor blijkt beter geschikt te zijn voor het verstaan van spraak en ons linkeroor beter voor de verwerking van muziek. Wil je iemand dus liefkozende woordjes of iets anders toefluisteren, doe dat dan in zijn of haar rechter oor.  

fluister in rechter oor beter verstaan spraak
Fluister in het rechteroor en neurie in het linker

Ook oren verwerken geluiden anders

Op het moment dat geluiden uiteindelijk bij onze hersenen als zenuw-impulsjes aankomen verwerken de rechter- en linkerhersenhelft ze anders. De linker hersenhelft richt zich het meest op spraak en op andere geluiden die snel qua intensiteit fluctueren. Dit terwijl de rechter hersenhelft voorop loopt bij het verwerken van tonen en muziek. Maar niet alleen de hersenhelften verwerken geluiden anders ook de oren zélf doen dat.

Otoakoestische emissies

Nadat geluiden het trommelvlies en de gehoorbeentjes in trilling hebben gebracht, brengt de stijgbeugel die op het slakkenhuis vast zit, de vloeistof die daar binnenin zit in beweging. Daar zitten hele kleine cellen die door de beweging van die vloeistof uitzetten en weer inkrimpen. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk zenuwimpulsjes die via de gehoorzenuw bij de hersenen terecht komen. De trillingen die in het slakkenhuis door de beweging van de cellen versterkt worden, lekken ook weer terug richting de gehoorgang en de oorschelp. Dit worden ototakoestische emissies genoemd. Deze emissies zijn met speciale gevoelige apparatuur meetbaar.

Uitleg hoe het oor werkt

Linker oor gevoeliger voor muziek, rechter oor voor spraak

Uit onderzoek is gebleken dat deze emissies bij het linker- en rechteroor verschillen. Wat bleek uit onderzoek: het linker oor geeft extra versterking voor muziek, terwijl het rechter oor juist meer versterking geeft voor spraak en andere snel in intensiteit veranderende geluiden. Uit ander onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen met een gehoorverlies aan het linkeroor minder leerproblemen ervaren dan kinderen met een gehoorverlies aan het rechteroor. Dat is in lijn met de bevindingen die laten zien dat het rechter oor meer op spraak is gericht. Wil je dus zachtjes in iemands oor wat fluisteren doe dit dan in zijn of haar rechter oor. Dan is de kans groter dat het beter wordt verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Signia Active Pro IX oortjes hoorondersteuning
in de nieuwsbrief

Signia Active Pro IX: oortjes met geavanceerde hoorondersteuning

Signia komt met oortjes uit waarin geavanceerde hoortoesteltechniek is terug te vinden: de Signia Active Pro IX.  De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen met beginnend gehoorverlies groot. Dat komt omdat een hoortoestel nog weleens geassocieerd wordt met ouderdom. Dat stigma zit aan deze oortjes niet. De fabrikant denk hier dan ook meer mensen met een beginnend gehoorverlies mee te kunnen aanspreken.

burn-in van luidspreker en hoofdtelefoon inspelen
in de nieuwsbrief

Burn-in van hoofdtelefoons en luidsprekers: een multidimensionele kijk

Onder audiofielen doet zich op sociale media met regelmaat de discussie voor over de mogelijke effecten van ‘burn-in’ van hoofdtelefoons, oortjes en luidsprekers. Emilian Kalchev heeft zich in deze materie verdiept en dit jaar er een artikel over gepubliceerd in ‘Cureus’. Daarbij werpt hij een blik op de complexe fysiologie van het oor en de psychologie van de waarneming van geluid.

functie neurien hummen fluiten column brechtje roos
in de nieuwsbrief

De buitenfluiter, gek of gezond? | Column

Er wordt aardig wat af geneuried, gefloten en gehumd. Wat maakt dat we dit doen? Is het gek of gezond? Lees hier de mijmeringen van Brechtje Roos.

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op
in de nieuwsbrief

Muziek roept in alle culturen vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties op

Nieuw onderzoek van het Turku PET Centre in Finland laat zien dat muziek vergelijkbare emoties en lichamelijke sensaties in verschillende culturen oproept. De invloed van emoties die muziek in ons lichaam te weeg brengt, blijkt dan ook universeel.